fredag 8 mars 2013

Bakvänt feministresonemang om läkarantagning

Så var det dags igen för feministdagen. Det är en dag då feminister får ännu mer utrymme än normalt för att gnälla över påstått förtryck av kvinnor i ett land som sedan länge saknat lagligt  förtryck (med undantag då för vissa lagar som feminister stödjer) av kvinnor.

Att feministerna med tanke på avsaknaden av verkligt förtryck blir allt mer desperata märks i hur DN presenterar det som ett problem att "endast" 50% av de som antas till läkarlinjen är kvinnor. Det borde enligt DN:s reporter Lenita Jällhage vara en högre andel eftersom kvinnor oftast har högre betyg, men män lyckas kompensera det genom att göra bättre ifrån sig på högskoleproven, något som i sin tur sägs bero på att män ofta "lär sig provens upplägg" genom att göra dem flera gånger.

För det första framstår det som minst sagt märkligt att en feminist framställer det som ett problem att det är 50-50 fördelning av platserna. Statistisk likarepresentation har ju i åratal varit något av en helig graal för feminister och när de nu för en gångs skull får det så sägs det vara ett problem?

Men det är klart, om de nu släpper på det är det bara för oss meritokratiskt inriktade att applådera. Vi får bara se till att påminna dem om det när det uppstår diskussioner om kvoteringar av föräldraförsäkring och bolagsstyrelser

Det framstår dock som om möjligt ännu märkligare att hacka ner på högskoleprovet för att det är möjligt att studera till det. Både skolbetyg och högskoleprov beror förvisso delvis på begåvning, delvis på hur mycket man pluggat. Skillnaden är att betygen i långt högre grad beror på hur mycket man pluggar eftersom prov och läxförhör är avgränsade till av läraren i förhand specificerade avsnitt av mindre delar av ämnet, medan högskoleprovets frågor gäller hela ämnena och är mer avhängigt grundläggande begåvning. Att då hacka ner på högskoleprovet för att det i begränsad grad går att förbereda sig för, till förmån för betygen som beror mycket mer på förberedelser är minst sagt snurrigt.