torsdag 14 mars 2013

Värnskattens slopande-moderaternas republikkrav

Socialdemokraterna har under flera årtionden haft införandet av republik i sitt partiprogram, men trots att de under lång tid hade majoritet tillsammans med ett annat parti med samma krav, Vänsterpartiet/VPK, så gjorde de inget för att förverkliga det kravet.

Anledningen var att de visste att en majoritet av svenskarna ville behålla monarkin, och att om de gick till val på att slopa den (då grundlagsförändringar av den typen kräver ett andra beslut efter ett nytt val skulle det bli nödvändigt att gå till val på det) då skulle de förlora makten.

Så de beslöt sig för att göra med republikkravet samma som den skotske filosofen David Hume gjorde med sina filosofiska teorier som bland annat gick ut på att det inte finns någon anledning att tro att kausalitet existerar. Då det inte går att leva ett liv utan att anta kausalitet så förklarade han sina teorier bara vara intressanta tankar som saknade all koppling till ens vardagsliv och för den delen också hans ekonomiska teorier (som för övrigt var betydligt vettigare än hans filosofi). På samma sätt behandlar S sitt republikkrav som bara en intressant tanke att notera som saknar alll koppling till vardagspolitiken-åtminstone så länge som  det folkliga stödet för monarkin består.

Att Moderaterna nu som väntat utesluter ett slopande av den så kallade värnskatten under även nästa mandatperiod, trots att de själva medger att den är skadlig för svensk ekonomi, visar hur värnskattens slopande har kommit att bli Moderaternas motsvarighet till Socialdemokraternas republikkrav.

Reinfeldt & Borg skyller detta på att "det inte finns utrymme för det", men det är en rätt så genomskinlig lögn eftersom 1) kostnaden för att slopa den är försumbar eller obefintlig när de dynamiska effekterna tas i akt och 2) de inte vet hur stort utrymmer kommer att finnas.

Det verkliga skälet till att de vägrar slopa det är att de bedömer att det skulle vara en valförlorare. De kallsvettas inför tanke på att möta Socialdemokraterna i framtida TV-debatter rabbla hur mycket de personligen tjänar på det och hur bankdirektör X tjänat någon miljon om året på det. Istället för att försöka pedagogiskt förklara att Sverige missgynnas av om höginkomsttagere ser Sverige som mindre attraktivt så bedömer man det som enklare att undvika frågan genom att inte slopa värnskatten.