torsdag 9 maj 2013

Väldigt viktigt att femte jobbskatteavdrag genomförs redan nästa år

Opinionsmätningar är inte alltid helt pålitliga, och dessutom svänger opinionen ofta väldigt snabbt beroende på vad olika väljargrupper bestämmer är det klokaste, eller häftigaste, alternativet, så det är omöjligt att nu med säkerhet säga vad valresultatet i riksdagsvalet nästa år blir.

Men med tanke på att opinionsmätningarna från de olika instituten nu rätt så samstämmigt säger att de 3 rödgröna partierna ligger nära egen majoritet, och att SD får runt 10%, och då det dessutom ofta är så att Centern och/eller Kristdemokraterna ligger under 4%-spärren (om enbart ett av de två partierna skulle falla under spärren skulle det bli rödgrön majoritet) så kan man nog säga att sannolikheten att det blir en rödgrön seger är över 50%, och att sannolikheten för en fortsatt borgerlig regering är betydligt lägre.

Samtidigt kan det, som det görs i denna artikel, noteras att det klart största oppositionspartiet Socialdemokraterna, har haft en tendens att i efterhand acceptera nästan alla av regeringens skattesänkningar. De enda undantagen är sänkningen av arbetsgivaravgifterna för personer yngre än 26 och den sänkta restaurangmomsen, men då Miljöpartiet (endast numera angående arbetsgivaravgifterna) accepterar även dessa sänkningar är det osäkert om ens en rödgrön seger innebär att de rivs upp.

Poängen är att Socialdemokraterna och övriga helt klart upplever det som betydligt mer problematiskt att upphäva en redan genomförd skattesänkning än att avstå från att genomföra den. Vilket innebär att givet den höga risken att regeringen inte blir omvald så är höstbudgeten kanske sista chansen att genomföra ett femte jobbskatteavdrag och andra skattesänkningar.

Om Reinfeldt & Borg verkligen ser lägre skatter som viktigt måste de vara så offensiva som möjligt i höstbudgeten och genomföra femte jobbskatteavdraget och så många andra skattesänkningar som möjligt, dels för att det nog skulle öka deras opinionsstöd, dels för att det skulle vara bra för svensk ekonomi och svenskarnas frihet men också för att det finns en betydande risk att det kan vara deras sista chans att på ett bestående sätt förbättra Sverige till det bättre.